вівторок, 10 травня 2011 р.

Закон "Про доступ до публічної інформації" і чому такий кіпіш

9 травня 2011 року вступив силу Закон України "Про доступ до публічної інформації".
Дитя довговиношувальне і давно бажане.
Його батьки, а власне мова йде про нардепа Андрія Шевченка та коло громадських активістів і журналістів, протягом багатьох місяців жили очікування цієї знаменної дати. І ось, 13 січня 2011 року Закон був прийнятий.

За збігом обставин його вступ в законну силу припав на 9 травня, сьогодні неоднозначний день в історії України. І самий Закон  був сприйнятий неоднозначно.
А власне, в чому суть нового Закону:


·  Вся інформація, якою володіють суб’єкти владних повноважень, оголошується відкритою, крім чітко описаних у Законі винятків (таємна, конфіденційна інформація, інформація у процесі прийняття рішень).
·   Вся інформація про бюджетні видатки оголошується відкритою, крім винятків, передбачених законами.
·     Інформація з обмеженим доступом може бути оприлюднена у випадку “переважного” суспільного інтересу.
·       На розгляд інформаційного запиту від громадянина відводиться 5 робочих днів.
·      Кожен суб’єкт владних повноважень зобов’язаний визначити підрозділ або посадову особу, які відповідатимуть за розгляд інформаційних запитів.
·      Посилюється адміністративна відповідальність за порушення права громадян на доступ до інформації.

Не бажання чиновників бачити ЗУ "Про доступ до публічної інформації" в силі очевидне.
Як мінімум доведеться надавати усю не засекречену інформацію і протягом 5 днів, а як максимум платити штрафи.
Ажіотаж у громадському середовищі навколо цього Закону теж очевидний: важко повірити, що влада не прагнутиме зазіхнути  на відкритий доступ. І власне, перші кроки у цей бік були зроблені. Спікер Литвин вже зініціював зміни до ЗУ, ще останній не встиг вступити в юридичну силу.

Тож 10 травня, в перший робочий день після вступу в законну силу Закону, активісти громадського середовища розпочали Всеукраїнську кампанію щодо популяризації даного закону і перевірці підготовленості влади згідно із новими вимогами.

Що ж, тепер, друзі, інформацію про кількість автівок у автопарку міської ради, заробітну платню мера, розрахунки комунальних тарифів, генеральні плани міст та плати забудівель відкрито.
Уся робота підготовча робота зроблена. нам потрібно лише використовувати "новий доступ" за призначенням.

Довідково:

У всіх обласних центрах відбулися громадські акції в рамках даної кампанії, метою яких було поширити інформацію про Закон серед громадян та популяризувати його, застерегти верховну Раду від необачних кроків і перевірити підготовленість влади на місцях. Протягом 10-11 травня відправлено запити щодо інформації про генеральні плани міст, бюджети та розрахунки комунальних тарифів у 457 міст України.






2 коментарі: